Psychotherapie bij angst en depressieve gevoelens

Veel van mijn cliënten hebben last van angst, grote onzekerheid of depressieve gevoelens. Lees meer…

Angsten en depressieve gevoelens

Ze komen bij mij in therapie omdat ze daar van af willen. En dat begrijp ik heel goed want het ondermijnt hun leven. Het zijn hele nare, trieste stoorzenders. Maar ze zijn nodig. Hoe gek het ook klinkt. Angst, grote onzekerheid en depressie zijn signalen dat er iets aan de hand is met hoe je je leven invult en leidt. En vaak heeft dit ook weer te maken met een patroon dat je hebt ontwikkeld toen je kind was. Je overlevingsstrategie.

Leven, in plaats van ‘overleven’

Overleven is niet de bedoeling van ons leven. Sterker nog: we gaan niet overleven, we gaan dood. Het gaat dus om iets anders: om leven. Uiteindelijk gaat het niet om het oplossen of bestrijden van je angst of depressie, wat helaas nog veel gebeurt in hulpverleningsland, maar om het onderzoeken van je levenshouding, je overlevingsstrategie, van dat wat je doet in je leven.

Nieuwe levenshouding

En dan de volgende stap: het ontwikkelen van een nieuwe levenshouding, zodat je echt gaat leven. Dat is niet gemakkelijk, maar wel vervullend. Hoe doe je dat?

Psycholoog Den Bosch – Vught, Psychotherapie Steenbeek: aandachtig, verrassend en effectief.

Meer: psychologen Brabant Eindhoven