16 weken zwangerschap: de echo

Als je 16 weken zwanger bent kan men al het geslacht bepalen. Dit kan door middel van een pretecho. Je hebt dan de keus uit een 2D-echo, 3D-echo of een 4D-echo. Maar bij een pretecho kan men niet zien of er afwijkingen zijn. Tenminste, dit kan wel worden gezien, maar dit is niet het belangrijkste. Bij een pretecho kijkt men vooral naar het geslacht en veel vrouwen vinden het vooral leuk om de baby in de buik te bekijken.

Pret echo bij 16 weken zwanger

Als men naar afwijkingen kijkt, wordt dit de 20 weken echo genoemd. Dit is wat anders dan wanneer je 16 weken zwanger bent en een pret echo doet. Als er een afwijking is geconstateerd bij de 20 weken echo wordt dit zorgvuldig met je besproken. Sommige afwijkingen kunnen tijdens de zwangerschap behandeld worden en bij andere afwijkingen moet de zorgt na de bevalling aangepast worden.

In sommige gevallen is de afwijking zo ernstig dat het kindje voor, tijdens of na de bevalling komt te overlijden. In dit geval kan er besloten worden om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. In dit geval is het zeer belangrijk om goed te praten met naaste mensen. Een abortus kan gedaan worden tot maximaal 24 weken van een zwangerschap.