Duidelijkheid belangrijker dan uitleggen

Ze houdt van taal, ze heeft NLP cursussen gedaan en haar beweging in het leven is ‘begrijpen’ en net zo lang doorpraten en uitleggen totdat de ander het ‘begrijpt’. Wat ze niet begreep, wat niet tot haar doordrong, is dat begrijpen niet altijd de weg is en vaak een onbegaanbare weg.  Zo bleek ook in de scheiding van haar partner.  Haar partner kon alleen maar denken in termen van ‘ik’ en plaatjes van wat hij als ideaal zag. Hij begreep helemaal niets van wat in een ander omgaat. Was daar ook helemaal niet mee bezig.

De ander hoeft niet alles te begrijpen; spreek je wil uit

Toen zij een tijdje weg ging uit de relatie omdat ze het gevoel had ‘kapot te gaan’, had hij het plaatje snel weer ingevuld met een andere vrouw. Want hij kon niet alleen zijn en het plaatje klopte niet meer. En ze probeerde weer te begrijpen, uit te leggen en te communiceren met hem, later ook met de advocaat er bij. Hij werd steeds opstandiger en vond dat ze nergens recht op had.  Totdat ze in therapie begreep dat ze niets moest uitleggen en vooral duidelijk moest zijn.  Duidelijk zeggen: dat wil ik niet en dat wil ik wel en dat ga jij nu doen. In haarzelf werd het ook rustig en ze kon een streep zetten onder het verleden en haar eigen leven oppakken.

www.psychotherapie-steenbeek.nl – Psycholoog Den Bosch