Gevoel en verstand ver uit elkaar

Wanneer verstand en gevoel van elkaar verwijderd zijn, is in vele gevallen psychotherapie een goede mogelijkheid om 'het gat gedicht' te krijgen. Hebt u ook moeite uw eigen gevoelens duidelijk onder ogen te krijgen? Lees mee met een fragment vanuit de spreekkamer van Psychotherapie praktijk Steenbeek…

"Gesloten zijn"

De man die mij opbelt denkt dat hij een probleem heeft en ik merk dat hij het nog niet voelt. Andere mensen zeggen dat hij nogal gesloten is en niet over zijn gevoelens lijkt te kunnen praten. Soms merkt hij zelf ook wel dat hij zijn gevoelens wil uiten. Hij aarzelt. Ik kan voelen hoe hij zich beschermt in het contact en ik weet dat hij daar een goede reden voor heeft.

Als hij mijn praktijk binnenkomt vertelt hij dat hij machinebouwwerker is, 40 jaar en nu bijna een jaar zonder relatie. De relatie is een beetje doodgebloed. Ze hadden beiden andere belangstellingen en groeiden uit elkaar.

Afwijzing in de kindertijd

Zijn ouders blijken gescheiden toen hij 4 was, zijn vader is gewelddadig tegen zijn moeder. Hij heeft een 6 jaar oudere broer waar hij naar eigen zeggen weinig mee had en heeft. Moeder krijgt een vriend als hij 6 jaar is, hij kan goed overweg met hem. Tot zijn tiende jaar heeft hij nog contact met zijn biologische vader die dan een vriendin heeft met 2 dochters. De vriendin accepteert zijn zoons niet, vader neemt het niet op voor zijn zoons. Mijn cliënt ‘besluit’ om hem niet meer te zien.

Een vader die hem niet belangrijk genoeg vindt. Deze afwijzing zit diepgeworteld en zorgt er voor dat hij aan op de vlakte blijft in contact. Hij mag in therapie leren hierin kleine stapjes te zetten in situaties in het hier en nu. 

Meer therapeuten: Relatietherapie Zeeland