Een goede psycholoog kiezen

Het is nog een hele klus om een goede psycholoog te kiezen. In dit blogje vertel ik over mijn ervaringen bij het zoeken (en vinden) van een goede psycholoog

Mijn ervaring bij een instelling

Toen mijn man depressieve gevoelens ontwikkelde, hebben we een hoop rondgevraagd. De eerste persoon die je dan om raad vraagt is de huisarts. Zo hoort het formeel natuurlijk ook. De doorverwijzing die we kregen viel echter nogal tegen. We komen uit een vrij grote stad en dan wordt je doorverwezen naar een vrij grote psychologenpraktijk. Zo een die in principe door de stad gefinancierd was. Dat viel ons behoorlijk tegen. Allereerst had deze instelling (want die naam past beter dan het veelgebruikte “praktijk”) drie maanden wachttijd. Aangezien mijn man zich echt heel slecht voelde, vonden we dat een onacceptabele wachttijd.

Prive psychologiepraktijken

We zijn toen verder gaan zoeken en kwamen terecht bij een psychologenpraktijk die niet vergoed werd door de zorgverzekeraar. We hebben daar een intakegesprek gehouden, maar we keken toch wel erg op tegen die kosten die in de duizend euro konden gaan lopen. Daarom zijn we toch maar door gaan zoeken. Uiteindelijk zijn we daar erg blij mee. We vonden namelijk een privepraktijk die gerund werd door een aantal vakbekwame en uiterst gastvrije psychologen. Je had niet het idee dat je in een instelling terecht kwam, maar meer het idee van luxe coaching. Bovendien waren alle psychologen erg goed opgeleid. Uiteindelijk was mijn man binnen drie maanden over zijn depressie heen. Stel je voor, bij de instelling waren we op dat moment nog niets eens aan de beurt geweest.

Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goede psycholoog

Er is een groot verschil tussen psychologen. Ik heb een aantal punten op een rij gezet waarop je moet letten bij het uitkiezen van een psycholoog:

      

  • de opleiding van een psycholoog. Je wilt toch eigenlijk minimaal een GZ-psycholoog. Die hebben na hun vier jarige opleiding nog minimaal twee jaar een praktijkopleiding gehad.
  • de kosten. Sommige psychologen worden volledig vergoed (de instellingen), sommige psychologen worden helemaal niet vergoed (vaak afficheren zij zich als coach) en sommige psychologen worden voor een deel vergoed. Bedenk goed wat het je waard is en maak een goede keuze.

  • doe een eerste gesprek en ga na of er een klik is. Het is moeilijk werken met iemand waar je geen respect voor hebt. Vraag wat er in de behandeling gaat gebeuren. Als men je dat niet uit kan leggen, kan het ook geen goede behandeling zijn.  

   Veel succes met het uitzoeken van een goede psycholoog. Lees meer