Kennis over astma soms onder de maat

Veel mensen weten niet dat er vandaag de dag miljoenen mensen astma hebben en wat de gevolgen van deze ziekte zijn op het dagelijks leven van astmapatiënten. Ook zijn weinig mensen op de hoogte van de diverse hulpmiddelen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld om de behandeling van astma steeds verder te kunnen verbeteren.
 

Het belang van goede werkomstandigheden

 
Doordeweeks zijn de meeste mensen het grootste deel van de dag op hun werk aanwezig. Hierdoor is het heel belangrijk dat mensen die astma hebben een goede werkomgeving hebben, waarin ze zo min mogelijk last hebben van de chronische longziekte. Collega’s die roken kunnen een belangrijke bijdrage leveren op dit gebied. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld enkel in een daarvoor geschikt gemaakte ruimte te roken.
 
Maar ook is het belangrijk dat de werkplek van degene die astma heeft goed schoon wordt gehouden. Met name stofophopingen kunnen heftige reacties veroorzaken, doordat ze de luchtwegen van een astmapatiënt al snel gaan irriteren wat vervolgens een astma aanval zou kunnen uitlokken.
 

De woninginrichting

 
Naast goede werkomstandigheden, is het ook belangrijk dat iemand die astma heeft rekening houdt met hoe hij zijn woning inricht. Zaken zoals tapijt, vloerkleden en het niet regelmatig schoonmaken van de woning kunnen voor astma aanvallen zorgen. Andere aandachtspunten bij de woninginrichting zijn de meubels. Deze dienen eenvoudig stofvrij gemaakt te kunnen worden en dienen daarnaast niet te zijn bekleed het materiaalsoorten waarin stof zich snel en eenvoudig ophoopt.
Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een gezondheid vochtgehalte in je woning. Heb je last van vocht? Dan kan mogelijk kruipruimte isolatie de oplossing zijn.
 

Hulpmiddelen bij astma

 
Zoals gezegd zijn er diverse hulpmiddelen ontwikkeld om de behandeling van astma te kunnen optimaliseren. Uitgangspunt van een aantal van deze hulpmiddelen, is dat ze door periodiek gebruik de behandelend arts voorzien van belangrijke informatie. Hierdoor krijgt de desbetreffende arts inzicht in de progressie die de patiënt boekt door de door hem ingezette behandeling te volgen. Enkele voorbeelden van hulpmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van astma zijn de NHG standaard astma bij volwassenen en de ACQ vragenlijst.
 
De NHG standaard astma bij volwassenen is onlangs nog herzien. Om meer te lezen over wat de standaard precies is en wat er onlangs aan is gewijzigd, kun je ook Googelen op de term 'NHG standaard astma'. Je vindt dan veel relevante informatie over dit hulpmiddel.
 

Aangepast sporten

 
Hoewel veel mensen het niet verwachten, is het voor veel astmapatiënten juist goed om aan lichamelijke beweging te doen. Je bouwt er immers niet alleen conditie mee op, maar ook je weerstand wordt er vaak beter door. De valkuil ligt hem echter in het feit dat het belangrijk is om de juiste sportieve activiteiten uit te voeren. 
De moeilijkheid zit hem hierbij in het feit dat iedere astmapatiënt weer andere klachten en beperkingen ervaart. Dit maakt dat het belangrijk is om met een arts in gesprek te gaan over welke sporten jij zou kunnen uitvoeren en je dus niet zelf zomaar allerlei sportieve activiteiten gaat uitproberen.
 

Conclusie

 
Concluderend kunnen we dus stellen dat er diverse mogelijkheden zijn om het leven met astma draaglijker te maken. Het is daarom belangrijk dat de bekendheid van astma en wat je er zoal tegen zou kunnen doen meer naamsbekendheid krijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld dit artikel met andere mensen te delen. We hopen dan ook van harte dat je dit na het lezen zult doen.