Het ontstaan en voorkomen van gaatjes

U hoopt er vanzelfsprekend nooit last van te zullen krijgen, gaatjes in uw tanden en kiezen. Mocht er toch een gaatje ontstaan, dan dient u deze te laten vullen bij uw tandarts. Vaak gaat een gaatje gepaard met een behoorlijke pijn, evenals dat de behandeling van een gaatje geen fijn gevoel met zich meebrengt. Vermoedt u zelf last te hebben van een gaatje? Laat er dan altijd een tandarts naar kijken, om verdere complicaties aan uw tanden en kiezen te voorkomen. Wij spraken voor het schrijven van dit artikel met de tandarts uit Nijmegen, die ons meer vertelde over het ontstaan van een gaatje.

 

Aantasting van tanden en kiezen door tandplaque

 

Een gaatje wordt gevormd door bacteriën, die zich in suikers bevinden. Wanneer u bijvoorbeeld een snoepje eet, zal een deel van de suikers uit het snoepje op uw tanden en kiezen blijven zitten. Dit noemt men ook wel tandplaque. Tijdens het poetsen van uw tanden wordt gelukkig een groot deel van het tandplaque van uw tanden verwijderd, waardoor de bacteriën geen schade aan uw glazuur kunnen aanrichten. Het is vaak echter niet mogelijk om alle tandplaque weg te krijgen, waardoor de bacteriën in uw glazuur trekken en dit aantasten. Dit vormt het begin van een gaatje! Naarmate er meer tandplaque op uw tanden en kiezen blijft zitten, zal de kans op gaatjes toenemen.

 

Goed poetsen en regelmatig naar de tandarts

 

Om een gaatje te vermijden, is het allereerst van groot belang om tweemaal per dag drie minuten te poetsen. Hiermee wordt het merendeel van de tandplaque van uw tanden verwijderd, zodat de bacteriën in het tandplaque geen schade aan uw tandglazuur kunnen aanrichten. Naast goed poetsen, is eveneens een bezoek aan de tandarts belangrijk.

Tandplaque wat niet tijdig verwijderd wordt, zal zich ophopen totdat het tandsteen is. Er komt namelijk steeds meer tandplaque over de al bestaande plaque heen. U kunt tandsteen in uw gebit herkennen aan een zwarte kring aan de voor- of achterzijde van uw tanden en kiezen. Een tandarts kan deze tandsteen voor u verwijderen, waardoor gaatjes minder snel ontstaan. Tandsteen bestaat namelijk voor een groot deel uit schadelijke bacteriën.