Een gezonder binnenklimaat met spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuur is een ingewikkelde klus, maar nadat de muur is geïsoleerd, geniet je van een minder vochtige woning.Veel mensen weten dat spouwmuurisolatie een bijdrage kan leveren aan het oplossen van vele ongemakken die je binnenshuis kunt hebben. Denk hierbij aan een te hoog vochtgehalte wat schimmelgroei kan stimuleren, tocht, kou en een onnodig hoge energierekening. Maar wist je dat met name het te hoge vochtgehalte nadelig kan uitpakken voor je gezondheid? Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.
 

Mogelijke gevolgen van een vochtig huis

 
Over het algemeen zul je echt niet acuut allerlei gezondheidsklachten krijgen wanneer je in een huis woont wat een te hoog vochtgehalte heeft. De mensen die last krijgen van het vocht, krijgen dat meestal pas op de langere termijn. Mogelijke ongemakken die kunnen ontstaan zijn onder andere ademhalingsproblemen en verkoudheid. Daarnaast kan een vochtig huis erg vervelend zijn wanneer je last hebt van bepaalde allergieën, astma of COPD. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisstofmijt, die zich in een dergelijk huis prima op zijn gemak voelt. De allergische reacties op de uitwerpselen van dit diertje kunnen dan voor groot ongemak zorgen.
 
Een allergie waar je niet vaak iets over hoort, is die voor zilvervisjes. Zilvervisjes houden ervan om in vochtige ruimten te verblijven. Dit is dan ook de reden waarom je ze zult aantreffen in ruimtes zoals de badkamer en bijvoorbeeld keukenkastjes. Ben je allergisch voor zilvervisjes? Dan kan de aanwezigheid van dergelijke diertjes benauwdheid veroorzaken.
 

Wat kun je doen om je huis minder vochtig te maken?

 
Spouwmuurisolatie aanbrengen is een van de mogelijkheden om je huis minder vochtig te maken, maar indien je financiële situatie dat niet toelaat kun je andere maatregelen treffen. Denk hierbij aan het goed ventileren van je woning. Met name moderne huizen hebben vaak een centrale afzuiging. Met dit type afzuiging kun je ervoor zorgen dat je woning 24 uur per dag wordt geventileerd.
 
Een tweede manier waarop je het vochtgehalte in je huis lager kunt houden, is door in de ruimte waar je het wasgoed laat drogen het raam open te zetten. Nog beter is het natuurlijk om het wasgoed in de buitenlucht te laten drogen, zodat het vocht daarin direct kan worden opgenomen.
 
Een derde manier waarop je het vochtgehalte in je woning kunt reduceren is door, nadat je gedoucht hebt, de badkamer te luchten. Immers, wanneer je dat niet doet, kan de waterdamp de badkamer niet verlaten en stijgt het vochtgehalte in je woning.
 
Of je nu er nu voor kiest om je huis goed te isoleren met onder andere spouwmuurisolatie of op andere manieren het vochtgehalte op een lager niveau probeert te brengen: in beide gevallen zul je een positief resultaat boeken en daarmee een gezonder binnenklimaat creëren!