De contactlens van de toekomst

Zoals iedereen die regelmatig online lenzen koopt zal weten, is het scala aan producten de laatste jaren gestaag gegroeid en blijft contactlens technologie zich verder ontwikkelen. Echter, de recente cutting edge microbouwkundige techniek met betrekking tot lens ontwikkeling heeft een werkelijk baanbrekende stap voorwaarts aangekondigd. In de niet al te verre toekomst kan ‘toegevoegde realiteit’ misschien verschijnen als een nieuwe product categorie als je online op zoek bent naar contactlenzen.

Met een elektronisch heads-up display – gelijk aan de robot oog technologie uit Schwarzenegger’s Terminator – kunnen toegevoegde realiteit contactlenzen binnenkort e-mails en andere teksten laten zien op het oppervlakte van de lens en misschien zelfs de rijrichting aanwijzen via GPS. En denk ook aan het automatisch kunnen in- en uitzoomen. Terwijl deze technische snufjes grote gevolgen kunnen hebben zowel privé als professioneel de aankomende decennia, is het misschien belangrijker voor mensen om problemen zoals glaucoom en diabetes te kunnen controleren door middel van deze nieuwe high-tech lenzen.

Één bedrijf heeft al een lens ontwikkeld met een reksstrookje die op de oppervlakte van de lens is geplaatst, en welke de risico’s van glaucoom kunnen vaststellen. Eveneens heeft Babak Parviz, een wetenschapper van de Universiteit van Washington, een prototype lens gecreëerd die bloedsuiker niveau’s kunnen controleren bij diabetici.

Echter, het is de omvang van de toegevoegde realiteit die de grootste impact voor de toekomst heeft en dit biedt de kans voor iedereen met de mogelijkheid om contact lenzen te dragen om digitale data direct te zien, zonder speciale headset of bril.

Als mensen er nou eenmaal aan gewend zijn om continu via hun contactlenzen dag en nacht informatie tot zich te nemen blijft er nog wel een groot probleem over om te tackelen. Er moeten nieuwe materialen ontwikkeld worden om contactlenzen te maken die je zonder problemen continu in kunt houden. Op dit moment is het via de LACREON technologie, die onder andere gebruikt wordt voor 1-Day Acuvue Moist lenzen, om contactlenzen van ’s ochtends tot ’s avonds laat te dragen met een goed draagcomfort. Er bestaat het idee dat je maandlenzen daadwerkelijk een maand zou kunnen dragen, maar ook bij deze lenzen is het het geval dat je die ’s avonds voor het slapen gaan uit moet doen. Oftewel, hier liggen nog grote uitdagingen.

Toegevoegde realiteit heeft natuurlijk al een tijdje geleden de sprong gemaakt van science fiction naar het echte leven. De meeste sportevenementen op televisie maken regelmatig gebruik van statistieken en grafieken of gewone advertenties die over de live actie worden geprojecteerd. Nu alle grote smartphone fabrikanten apps hebben uitgebracht die labels en andere informatie over wat je ziet projecteren. Dit zorgt ervoor dat je simpelweg een weelde aan informatie kunt ontgrendelen door gewoon naar je omgeving te kijken.

Toegevoegde realiteitslenzen kunnen het zo goed als onmogelijk maken om ooit nog verdwaald te raken in een grote stad, ook al is het onderzoek en de ontwikkeling nog steeds in volle gang. Op dit moment is de technologie alleen nog maar getest op konijnen en transmissie van de ontvanger was alleen mogelijk toen de lens minder dan een cm van het oog vandaan was – reken je dus nog niet rijk de komende tijd en wacht nog even met het weggooien van je gewone bril en contant lenzen.


auteur: http://www.lensdeal.nl