Steunkousen ontworstelen zich aan oubollig imago

Zeg je steunkousen, dan zeg je 'oud, bejaard, onaantrekkelijk'. Tenminste dit is het gangbare beeld, want dit hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk koppelen we automatisch traditionele, huidkleurige steunkousen aan ouderen. Logisch, zij zijn uiteindelijk voornamelijk gebruiker van dergelijke steunkousen, maar er is ook de moderne variant, voor mannen en vrouwen in alle voorkomende leeftijden die deze (tijdelijk wellicht) nodig hebben. 

De moderne steunkous

Steunkousen bestaan er in allerlei varianten en kleuren; van kniekous modellen tot steunpanty's. Wat deze steunkousen met elkaar gemeenschappelijk hebben is dat zij voor pressie op de bloedvaten in de benen zorgen, waardoor de bloedcirculatie naar het hart beter zal verlopen en waardoor opgezwollen benen (oedeem) gereduceerd zal worden. 

De meeste mensen (vooral vrouwen) kennen het verschijnsel van opgezwollen (onder)benen – twijfel je of je last hebt van oedeem, druk dan eens stevig met je knokkel enkele seconden op de mogelijk opgezwollen plek; blijft de afdruk staan en trekt deze langzaam weg? In dat geval is er sprake van vocht vasthouden. Oedeem treedt het meeste op tijdens een zwangerschap, of warmte periode's, maar ook tijdens langdurig stilzitten (tijdens een lange bus- of vliegreis). In dergelijke gevallen zijn steunkousen aan te raden.