Zaken die de luchtwegen kunnen prikkelen

Omdat er nogal wat mensen in ons land zijn die last hebben van aandoeningen aan de luchtwegen, is het belangrijk om te weten welke zaken voor prikkelingen aan de luchtwegen kunnen zorgen. In dit artikel bespreken we daarom diverse prikkels en ook hoe je deze prikkels kunt voorkomen.

De huisstofmijt

Voor mensen die last hebben van astma is de huisstofmijt een extra vervelend diertje. Helaas is het toch niet te voorkomen dat het dier in je huis woont. Het komt namelijk in ieder huis voor, ongeacht hoe schoon je woning is.

Ondanks dat de huisstofmijt dus vrijwel in ieder huishouden voorkomt, kun je wel voorkomen dat het diertje in overvloed aanwezig is en daardoor echt tot last gaat zijn. De huisstofmijt leeft namelijk bij voorkeur in stoffige omgevingen. Je maakt het diertje nog eens extra gelukkig als je het stof combineert met de warmte en vochtigheid.

De ontlasting vormt het probleem

Het probleem met de huisstofmijt is nog niet eens zozeer het diertje zelf, de ontlasting vormt namelijk vooral het probleem. Met name wanneer je last hebt van bijvoorbeeld keelklachten, niezen of een loopneus kan dat duiden op een allergische reactie op de ontlasting van de huisstofmijt. Het probleem is voor mensen die astma hebben en allergisch zijn voor het diertje nog eens extra groot. En daarom is dat ook de reden dat het loont om de nodige maatregelen te nemen om de populatie van de huisstofmijt in je woning te reduceren.

Naast eenvoudige maatregelen die je zelf prima kunt treffen, zijn er voor astmapatiënten gelukkig ook de nodige hulpmiddelen beschikbaar die het mogelijk maken om een zo effectief mogelijke behandeling voor de patiënt op te stellen. Een hiervan is de NHG astma.

Maatregelen tegen huisstofmijt

Maatregelen die mensen met een huisstofmijtallergie kunnen nemen zijn samen te vatten in de term ‘saneren’. Praktisch gezien betekent dit dat je ervoor zorgt dat het diertje zich zo min mogelijk welkom voelt in je woning. Dit kun je onder andere doen door tapijt, kleden of andere dingen waarin stof zich kan ophopen zoveel mogelijk uit je woning te weren. Dit betekent dus ook dat je beter een leren bank kunt kopen dan dat je er een van stof aanschaft.

Een hoog vochtgehalte

Een te hoog vochtgehalte kan meerdere oorzaken hebben, maar de belangrijkste oorzaken zijn toch wel een ongeïsoleerde kruipruimte en ongeïsoleerde spouwmuren.

Wanneer je deze onderdelen van je woning niet goed isoleert, is het resultaat vaak een te hoog vochtgehalte. Wanneer het te vochtig is in je woning, kan dat voor prikkeling van de luchtwegen zorgen. Met name mensen die COPD hebben zullen hier extra last van hebben.

Het reduceren van het vochtgehalte in je woning, door het isoleren van de kruipruimte en de spouwmuren, zal dus absoluut voor een hoger wooncomfort zorgen. Maar blijf je woning, ook na de isolatieklus, goed ventileren. Ventilatie van je woning is namelijk erg belangrijk om andere ongemakken te voorkomen.

Overigens is het zo dat mensen met COPD, net zoals mensen die astma hebben, nog veel meer maatregelen kunnen nemen om prikkeling van een luchtwegen tegen te gaan. Daarnaast zijn er ook voor mensen met COPD diverse hulpmiddelen ontwikkeld, bijvoorbeeld de NHG standaard COPD.

Schoonmaakmiddelen

Sommige schoonmaakmiddelen hebben tegenwoordig een enorme sterke parfumlucht. Dergelijke luchtjes kunnen eenvoudig voor prikkeling van de luchtwegen zorgen. Met name mensen met COPD kunnen hier erg gevoelig voor zijn. Het loont dan ook om dergelijke schoonmaakmiddelen met sterke luchtjes niet te gebruiken en te kiezen voor mildere producten.

Tabaksrook

Tabaksrook is toch wel een van de belangrijkste oorzaken voor irritaties aan de luchtwegen. Of je nu wel of geen last hebt van geïrriteerde luchtwegen: vermijd tabaksrook zoveel als je kunt! Het is immers al jaren bekend dat dergelijke rook zeer schadelijk is voor je gezondheid en daarom zou iedereen het contact met tabaksrook zoveel mogelijk moeten reduceren of beter nog geheel moeten vermijden.

Tot zover de prikkels die irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Zoals je hebt kunnen lezen kun je in de meeste gevallen met eenvoudige maatregelen prikkels elimineren dan wel voorkomen.

Tenslotte is het goed om je te realiseren dat mensen die bijvoorbeeld astma of COPD hebben nog meer last kunnen hebben van de prikkels dan mensen die geen van beide aandoeningen hebben. Probeer dan ook rekening te houden met mensen die deze aandoeningen hebben en toon begrip voor hun situatie. Probeer wanneer mensen met astma of COPD op bezoek komen de prikkels in je woning zoveel mogelijk te reduceren. Op die manier zullen je gasten het tijdens hun bezoek aan jou een stuk aangenamer hebben!