Zo kies je het juiste overhemd

Een overhemd kan de outfit van een man maken of breken. Door de ruime keuze aan overhemden die tegenwoordig te krijgen zijn, is het juiste exemplaar kiezen niet altijd even makkelijk. Daarom hier een aantal tips voor hoe je nou het overhemd vindt dat het best bij jou past en hoe je deze op de juiste manier draagt.

Pasvorm

Allereerst moet een overhemd natuurlijk perfect passen; wanneer dit niet het geval is valt het meteen op. Vandaag de dag hebben overhemden drie verschillende pasvormen: getailleerd, modieus getailleerd en recht. Hiervan zijn de getailleerde modellen het populairst, maar deze zijn niet voor iedereen geschikt. Mensen met een bredere lichaamsbouw of met een maatje meer kunnen beter voor één van de andere types kiezen, dit zorgt voor meer comfort.

De stof van je overhemd

Ook niet onbelangrijk is de stof waarvan je overhemd gefabriceerd is. Hoewel een linnen overhemd prettig is voor in de zomer hebben katoenen exemplaren vaak de beste kwaliteit. Toch kan de kwaliteit per overhemd erg verschillen. Dit komt vooral door de manier waarop het geweven is. Wil je de beste kwaliteit, dan kun je het beste kiezen voor een hemd dat dubbel getwijnd is.

Knopen

Qua knopen op het overhemd kiezen de echte fans voor exemplaren gemaakt van parelmoer, die zwaar en koel aanvoelen. Ook is een overhemd met een knoopje meer, dan de standaard zes, aan te raden. Het extra knoopje beneden zorgt er namelijk voor dat het hemd beter in de broek blijft zitten. Hoe je de knopen draagt hangt af van het feit of je een stropdas draagt of niet. Als je dit wel doet dienen alle knoopjes dicht te blijven, terwijl je zonder das aan de bovenkant wel een knoopje open kan doen. Wees hier echter bescheiden mee, teveel knoopjes open geeft al gauw een ordinaire look.

De keuze van het boord

De keuze van het boord hangt af van verschillende factoren. Zo is het aan te raden om bij het kiezen van het boord rekening te houden met de vorm van je gezicht. Heb je een smal gezicht en een lange nek, dan passen een hoge staander en weggesneden punten het beste bij jou. Heb je een breed gezicht en een korte nek, dan kun je het beste kiezen voor een lager boord met korte punten. Daarnaast hangt de keuze voor een boord ook nog af van wat voor soort stropdas je bij het overhemd wilt dragen. Hierbij geldt dat hoe breder de stropdas, hoe verder de punten van het boord van het overhemd uit elkaar moeten staan.

Ongeschreven regels

Tenslotte zijn er nog een aantal ongeschreven regels voor het kiezen en dragen van een overhemd. Ga je voor een formele look, dan is een dubbele manchet een goede keuze. Als het gaat om de kleur van het overhemd moet je rekening houden met de gelegenheden. Casual overhemden kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, maar als je een overhemd formeel wilt dragen is een fel gekleurde stropdas een betere manier om op te vallen. Als laatste dient het hemd bij formele gelegenheden altijd in de broek gestopt te worden.