Een gezonde maaltijd hoeft niet prijzig te zijn

Hedendaags zijn steeds meer mensen heel bewust bezig met gezond eten. Er is een trend gaande anno 2016. Voedingsdeskundige, voedingsaanbieders, diëtisten en fitgirls geven steeds nieuwe tips en adviezen over gezonde voeding.

De trend vertaald zich ook door naar het consumentengedrag. Steeds meer mensen verkiezen een gezonde maaltijd boven het ongezonde. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen. Voornamelijk kiest de consument voor gemakkelijke en gezonde maaltijden. Vis is tegenwoordig erg in trek en de populariteit rondom voorverpakte maaltijdsalades en fruit stijgt.

Maar een gezonde maaltijd hoeft niet altijd duur te zijn. Vele denken dat een gezonde maaltijd ook meteen prijzig is. Deze denkwijze is mede tot stand gekomen door alle reclameboodschappen die mensen beïnvloeden tot het kopen van dure, gezonde producten. Maar met goedkopere alternatieven kan je ook een hele gezonde maaltijd op tafel zetten.

Een gezonde maaltijd zit dus niet alleen in de kosten. Het begint al bij de planning. Het plannen zorgt ervoor dat je zicht krijgt op alle voedingstoffen die je binnen krijgt. De voedingsstoffen zijn heel erg belangrijk en dragen bij aan de gezondheid van ons lichaam. Door te variëren met gezond eten maak je een maaltijd ook nog eens leuker!

Een gezonde, geplande maaltijd begint bij de producten. De boodschappen. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje waar eenvoudige, seizoen, of actieproducten op staan. Met eenvoudige producten kan je tenslotte al een simpele gezonde maaltijd in elkaar zetten. Seizoen producten, de naam zegt het al, zijn seizoensgebonden en minder duur net zoals actieproducten.

De gemiddelde Nederlander geeft veel geld uit aan vleeswaren en zuivelproducten. Deze producten zijn duurder, zeker in tegenstelling tot groente en fruit. Je kunt er ook voor kiezen om minder vlees te eten. De voedingsstoffen kunnen namelijk ook makkelijk verruilt worden voor andere producten zoals vleesvervangers, zuivel, peulvruchten en/of zaden en noten.

Een onbereid product is vele male gezonder en goedkoper. Bereid je eigen maaltijden met gezonde seizoen ingrediënten. Het zelf bereiden van een gezonde maaltijd geeft ook nog eens meer controle. Je hebt zelf in de hand wat je aan een maaltijd toevoegt. Daarnaast wordt je ook nog eens bewust van wat er allemaal aan voedingsstoffen in een maaltijd zitten. Het zelf bereiden van eten heeft dus grote voordelen.

Supermarkten en kleinschalige markten beschikken over een breed assortiment aan producten. Als de intentie er is kan iedereen een gezonde leefstijl ontwikkelen zou je denken. Toch is dit niet het geval. Een groot deel van de Nederlanders heeft te kampen met overgewicht. Mensen hebben onvoldoende kennis over bepaalde producten. Het eten van light producten helpt namelijk helemaal niet bij het verminderen van overgewicht.

Een gezonde maaltijd vergt naast kosten en planning dus ook de nodige onderzoek. Als je over voldoende informatie beschikt, is het makkelijker om goedkoop, gezond eten te kopen. De kennis die je hebt opgebouwd is zinvol voor een gezonde leefstijl.

Artikel geshreven door: Ucare outplacement