Laat op tijd je ogen testen

Vroegtijdig testen van de ogen bij kinderen kan een scala aan aandoeningen blootleggen, waarvan sommige kunnen verslechteren als ze onbehandeld blijven. Strabismusof scheelzien is een van deze aandoeningen en dit kan leiden tot Amblyopia, wat in de volksmond bekend staat als een lui oog. Een lui oog is feitelijk een verkeerde benaming omdat het oog zelf vaak gezond is en het probleem zich juist vaak voordoet in de overdracht van beelden van het oog naar de hersenen. Slechte overdracht van dit beeldmateriaal leidt tot onderontwikkeling van het gedeelte van de hersenen wat de signalen hoort te verwerken en dus is deze aandoening het beste te behandelen in de vroege jeugd wanneer de hersenen nog in volle ontwikkeling zijn.

Terwijl je misschien denkt dat de term ‘vroegtijdig’ oog testen refereert naar het testen tijdens de vroege jaren van een leven, kunnen regelmatige oogtestenook de initiële fasen van verschillende aandoeningen oppikken voordat de symptomen zich manifesteren. Sommige van deze kunnen een bedreiging vormen  voor het volledig kwijtraken van het zicht als ze onbehandeld blijven, zoals Glaucoom en Maculadegeneratie terwijl andere gezondheids problemen het gehele lichaam kunnen aantasten, zoals bij diabetes.

Naast het vinden van diabetes, heeft een in 2011 uitgevoerd onderzoekuit de VS gevonden dat oogtesten vaak de eerste medische testen waren die chronische ziektes zoals hypertensie  (hoge bloeddruk) en hoge cholesterol vonden. Sterker nog, bij 65% van de patienten met hoge cholesterol, waren oogkundigen de eerste medische professionals om deze aandoening te detecteren, terwijl hetzelfde ook gold voor 20% van de diabetes diagnoses en 30% van de hoge bloeddruk gevallen. Oogtesten kunnen zelfs signalen van een ontwikkelende hersen tumor opvangen.

De reden voor deze getallen is dat de ogen de enige niet-invasieve manier bieden om een onbelemmerd beeld te krijgen van bloedvaten, wat een oogtest de enige praktische manier maakt om anderszins gezonde mensen te screenen voor vroege stadia van potentieel serieuze aandoeningen. Alles bij elkaar betekend dit dat ongeacht het feit of u perfect zicht heeft regelmatige oog testen toch een essentiële routine zijn om je gezondheid te meten.

De volgende stap van het gebruiken van oogtesten met behulp van zogenaamde smart lensesis al in de maak. Er zijn al lenzen in ontwikkeling die gebruikt kunnen worden om diabetes te detecteren en zelfs geneesmiddelen af te geven direct in het oog. Voorlopig is dit nog science fiction en is het veranderen van je oogkleur, bijvoorbeeld met Air Optix Colors lenzen, het meest vernuftige wat er nu mogelijk is met contactlenzen.

Auteur: https://lensdeal.nl