Melatonine

Melatonine is een stof die normaal gezien aanwezig is in het menselijk lichaam. Het is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hersenen. Dit hormoon zorgt voor rust, meer bepaald voor een goede nachtrust. Soms kan dit hormoon niet genoeg worden aangemaakt en dient men dit onder vorm van medicatie bij te geven voor een goede nachtrust te garanderen en slaapstoornissen te verminderen of tegen te gaan.

Waarom wordt Melatonine 3 mg voorgeschreven?

Melatonine dient op doktersvoorschrift te worden afgeleverd. Melatonine 3 mg wordt gegeven aan volwassenen met slaapproblemen. Onder slaapproblemen verstaat men hier: moeite met inslapen, herhaaldelijk wakker worden tijdens de nacht of heel vroeg wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten.

Dosering bij volwassenen

De ideale dosering voor volwassenen is Melatonine 3 mg. Deze dosis dient men één tot twee uur voor het slapen gaan in te nemen met een beetje water en een kleine hoeveelheid voedsel. Dit om de maag te beschermen.

Eventuele bijwerkingen bij gebruik

Als men melatonine moet bijnemen om een goede slaaprust te hebben, kunnen er ook bijwerkingen ontstaan.

Deze klachten kunnen voorkomen bij gebruik:

Hoofdpijn, duizelig worden, te veel slapen of niet in slaap geraken, een droge mond krijgen, buikpijn met bijhorende constipatie, veelvuldig plassen, rare of abnormale dromen of nachtmerries, nerveus zijn tijdens de dag, overmatig zweten.

Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en stoppen meestal als men het gebruik van melatonine 3 mg stopzet.

Mag iedereen Melatonine 3 mg gebruiken

Melatonine mag niet zomaar door iedereen worden gebruikt. Sommige mensen hebben een overgevoeligheid aan deze stof of één van de andere stoffen waarmee het medicijn wordt gemaakt.

 

Mensen die lijden aan epilepsie, bepaalde leveraandoeningen, nierafwijkingen en auto-immuunziekten dienen dit voor te leggen aan hun huisarts om geen bijkomende problemen te creëren.

 

Zwangere vrouwen dienen dit ook eerst voor te leggen aan de behandelende arts om na te gaan of ze deze medicatie mogen gebruiken.