Logopedie voor kinderen en volwassenen

Logopedie is niet alleen voor kinderen die wat achterlopen met de ontwikkeling van hun spraak en taalgebruik, ook volwassen kunnen naar een logopedist gaan. Het kan zijn dat je stottert of je komt moeilijk uit je woorden, dan kan je hier wat aan doen. Er zijn veel verschillende redenen waarom volwassenen een logopedist opzoeken. Hier zijn een aantal voorbeelden van logopedische problemen; er kunnen uitspraakproblemen zijn, of je hebt problemen met taalbegrip, lezen en schrijven kan lastig gaan, denk hierbij bijvoorbeeld aan dyslectie. Het stemgeven kan een probleem zijn of presenteren gaat moeilijk voor een groep, er kunnen ook ademproblemen zijn of slikken en kauwen gaat moeilijk en hierdoor gaat het eten en drinken ook lastig.

Stotteren door problemen in de hersenen

Het meest voorkomende probleem is stotteren, veel mensen komen met dit probleem bij een logopedist. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit probleem komt doordat stotteraars een andere hersenstructuur hebben als mensen die niet stotteren. De hersenen van mensen die stotteren verwerken de diverse prikkels anders. Er ontstaan problemen bij de waarneming, planning en de uitvoering van de spraak.

Waarom is het belangrijk om naar een logopedist te gaan? Je stem is belangrijk bij een goede communicatie, de luidheid van je stem of de toonhoogte helpen bij het overbrengen van jouw boodschap. Bij stemproblemen kan je bijvoorbeeld last hebben van pijn in de keel, heesheid of vermoeidheid bij het spreken. Het kan ook zijn dat er moeilijkheden zijn bij het volume bereik van de stem, je kan bijvoorbeeld niet hard of juist niet zacht praten of hoog en laag praten gaat erg lastig. de-spreekkamer.nl is een logopedisten praktijk in Almelo die u erbij kan helpen om van uw spraakproblemen af te komen.

Slechthorendheid en doofheid

Voor slechthorenden of mensen die doof zijn, zijn er ook speciale logopedie trainingen. Hierbij wordt er gewerkt aan de uitspraak en het spraakafzien. Slechthorendheid en doofheid kan verschillende oorzaken hebben, soms is het een onderdeel van een syndroom. Het kan ook komen door infecties die ontstaan bij een ongeboren kind of door te weinig zuurstof bij de geboorte. Het kan ook gebeuren later in je leven, dit kan bijvoorbeeld komen door een hersenvliesontsteking of andere infecties die schade brengen aan het gehoor.