Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Zodra je in Nederland de leeftijd van achttien jaar bereikt ben je verplicht je te verzekeren voor de basis zorgverzekering.
Deze verzekering vergoed de zorg van huisarts, ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg, apotheek, medische specialisme, ziekenhuisopname, wijkverpleging, bepaalde hulpmiddelen etc.
De basiszorg die vergoed wordt is bij alle verzekeraars gelijk maar de premie kan wel onderling verschillen. Naast de basiszorgverzekering is iedereen verplicht een eigen risico te betalen (als je de zorg gebruikt) die elk jaar opnieuw door de overheid wordt vastgesteld.
In principe is de basisverzekering voldoende maar als je denkt gebruik te moeten maken van zorg die buiten het basispakket zit, zoals fysiotherapie of tandarts, is het verstandig je aanvullend te verzekeren.

Eigen risico
Het eigen risico is een vaststaand bedrag door de overheid bepaald. Dit is ingevoerd om voor iedereen de zorg betaalbaar te houden. Nadat het volledige eigen risico betaald is, wordt de rest van de kosten die nog gemaakt worden in het kalenderjaar vergoedt door de verzekering.
Je kunt ook als je verwacht geen of weinig gebruik te maken van zorg je eigen risico verhogen. Op deze manier kun je besparen op de premie van je verzekering. Het is wel belangrijk dat je als je het eigen risico verhoogt je wel de mogelijkheid hebt om dit bedrag in één keer te kunnen betalen als er onverhoopt toch iets gebeurt.

Aanvullende verzekering
Als je verwacht dat je meer of andere zorg nodig hebt dan in het basispakket zit, is het goed om na te gaan welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten. Op deze manier kom je niet onverhoopt voor kosten te staan die niet in het basispakket zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandarts, orthodontie, brillen, fysiotherapie etc.

Besparen
Er zijn meerdere mogelijkheden om te besparen op de kosten van de zorgverzekering.
– Collectiviteitskorting: door met een grotere groep een verzekering af te sluiten kun je korting krijgen op de premie. Dit kan wel oplopen tot 250 euro per jaar.
– Vrijwillig het eigen risico verhogen. Hierdoor wordt je premie verlaagt en kun je besparen op de maandelijkse premie.
– Betaal de premie per jaar als het mogelijk is, dit kan je een korting tot 3% opleveren.
– Kies voor het juiste pakket. Verzeker je niet voor zorg waar je geen gebruik van maakt.
– Vergelijk je zorgverzekering 2017 op Overstappen.nl. Hier kun je alle verzekeraars onafhankelijk met elkaar vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 200 euro per jaar besparen.

 

Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat de goedkoopste zorgverzekering ook de beste is voor jouw situatie. Als je, voor zover mogelijk, precies weet wat voor zorg je nodig hebt kan je wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering op EasySwitch.nl.