Drie tips voor teams binnen de ouderenzorg

Drie tips voor teams binnen de ouderenzorg

In dit artikel wil ik drie tips voor teams binnen de ouderenzorg meegeven. Zelf ben ik teamtrainer van beroep en train ik regelmatig teams binnen de ouderenzorg, zowel binnen de intramurale als de extramurale tak.

Tip 1: Creëer regelmatig momenten voor je team om stil te staan bij jullie samenwerking

Benut momenten dat je elkaar toch al ziet, om te investeren in je team. Neem bijvoorbeeld tijdens een overdracht naast tijd voor de cliënt ook meer tijd voor elkaar. 

Tip 2: Organiseer een keer per jaar een teamtraining om echt aan de slag te gaan met je team

Veel teams organiseren een jaarlijks teamuitje die ze benutten om te gaan bowlen, lekker te eten, te varen of nog iets anders. Natuurlijk niets mis mee, maar het kan helpen om af en toe een stapje verder te doen door in een teamtraining actief te kijken naar de samenwerking onder begeleiding van een professionele trainer. Dat helpt om een gezonde samenwerking te houden als team. Zorgteamtraining is gespecialiseerd in het trainen van zorgteams, meer info over een teamtraining.

Trainingen zijn bij Zorgteamtraining altijd maatwerk en aangepast aan de behoefte van jouw team. Onderwerpen waar we vaak training over geven zijn:

  • Teamtraining Samenwerken: actief aan de slag met de basis van jullie team
  • Teamtraining Communicatie: leren en experimenteren met verbinding in je team
  • Teamtraining Feedback: de confrontatie aan durven gaan met collega's in praktische werkvormen
  • Teamtraining Verantwoordelijkheid: nemen, geven en aanspreken op in theorie en praktijk

Tip 3: Praat positief over collega's

Als je in de ouderenzorg werkt, weet je dat gesprekken bij cliënten ook af en toe gaan over collega's. Door positief over elkaar te praten, wordt jullie samenwerking beter, blijft de cliënt achter met een beter gevoel en een betere indruk over de kwaliteit van jullie als team. Daarnaast zul je merken dat je door positief te praten ook positiever gaat denken over je collega's.

Over Jan van Baardewijk

Jan van Baardewijk is teamtrainer in de zorg, hij helpt met enthousiasme teams op het gebied van samenwerken, communicatie en organisatie. Jan gaf al meer 100 trainingen aan ruim 1500 professionals. Je kunt hem benaderen via: www.zorgteamtraining.nl/contact