Het kind, de tablet en de ontwikkeling van de geest

Ik heb onlangs gezien dat mijn zus een magisch handeling verricht. We zaten in een restaurant, met een gesprek, maar haar kinderen, 4-jarige Anne en 7-jarige Joyca, zouden niet stoppen met vechten. De ruzies over een vork, of wie meer water in een glas had waren onverbiddelijk.

Net als een tovenaar die een groep kinderen stil krijgt door een konijn uit een hoed te trekken, greep mijn zus in haar tas en produceerde twee glanzende Apple iPads, die één aan elk kind gaf. Plotseling waren de twee stil. Eerlijk dus. Ze zaten spelletjes spelen en video's bekijken, en wij konden met ons gesprek verder.

Na onze maaltijd, toen we de iPads terug in hun magische opbergzak stopten, voelde mijn zus zich een beetje schuldig.

'Ik wil de iPads niet aan het avondeten geven, maar als het hen een uur lang bezig houdt, kunnen we in vrede eten, en belangrijker nog steeds niet anderen verstoren in het restaurant, doe ik het toch maar." Toen vroeg ze: "Vind je het slecht voor hen? Ik maak me zorgen dat ze leren om te denken dat het O.K. is elektronica aan de tafel te gebruiken in de toekomst. "

Ik had geen antwoord, en hoewel sommige mensen meningen zouden hebben, heeft niemand een echt wetenschappelijk begrip van wat de toekomst zou kunnen brengen voor een generatie die op draagbare schermen wordt opgevoed.

We kennen de volledige neurologische effecten van deze technologieën nog niet echt. Kinderen, zoals volwassenen, variëren heel wat, en sommige zijn gevoeliger dan anderen voor een overvloed aan schermtijd. Maar we weten dat de hersenen zeer gevoelig zijn voor stimuli, zoals iPads en smartphone-schermen. En als mensen te veel tijd doorbrengen met één technologie, en minder tijd in interactie met mensen als ouders bij de tafel, zou dit kunnen belemmeren bij de ontwikkeling van bepaalde communicatievaardigheden.

Zo zal een kind die met krijtjes bij het avondeten speelt in plaats van een kleurenapplicatie op een iPad een meer socialized persoon zijn?

Kinderen die bij het avondeten zitten met een kleurboek of kleurpotloden niet zo verloofd waren met de mensen om hen heen. Er zijn op onderzoek gebaseerde lessen voor kinderen om tijdens de maaltijd met mensen te praten. Het gaat niet zozeer om de iPad tegen de non-elektronica maar om interactie aan tafel.

Ouders die weinig keuze hebben en maar hun iPad overhandigen, kunnen in ieder geval bepalen wat een kind op die apparaten doet. Een rapport gepubliceerd door de Millennium Cohort Study, een langdurige studiegroep in Groot-Brittannië, die 19.000 kinderen geboren in 2000 en 2001 heeft gevolgd, vond dat degenen die meer dan drie uur televisie, video's of dvd's per dag hadden een hogere kans om problemen te ondervinden, emotionele symptomen en relatieproblemen tegen de tijd dat ze 7 waren dan kinderen die dat niet hebben gedaan. Uit de studie van een testgroep van 11.000 kinderen bleek dat kinderen die videospelletjes spelen – vaak leeftijdspatige spellen – voor dezelfde tijd geen tekenen van negatieve gedragsveranderingen van dezelfde leeftijd tonen.

Dat brengt ons terug naar de tafel met mijn nicht en neef. Terwijl zij gelukkig zaten te staren in die glanzende schermen, waren ze niet bezig met een soort gesprek, of staren naar ruimte denken, zoals mijn zus en ik deed als kinderen toen onze ouders praten. En dat is waar de risico's zichtbaar zijn.

Gesprekken met elkaar zijn de manier waarop kinderen leren om met zichzelf te converseren en te leren hoe ze alleen moeten zijn. Waarom verwachten we meer van technologie en minder van elkaar. Leren over eenzaamheid en alleen zijn de basis van vroege ontwikkeling, en je wilt niet dat je kinderen eraan missen, omdat je ze met een apparaat afscheept.

Ze moeten zelfstandig kunnen denken van een apparaat. Ze moeten hun verbeelding kunnen verkennen. Om zichzelf te kunnen ontdekken en te weten wie ze zijn.