Het verwijderen van de verstandskiezen

De verstandskiezen zijn nog steeds een beetje een mysterieus gedeelte van ons gebit. Ze groeien niet bij iedereen, bij wie ze groeien hoeven ze soms nooit getrokken te worden, bij sommige mensen al als kind en sommigen moeten ze nog op hun 40e laten verwijderen.

Verstandskiezen of wijsheidstanden komen als laatst door van de 32 tanden die ons gebit telt. Ze komen pas door na de puberteit, vandaar ook de naam die ze kregen, meestal tussen de 17 en 21 jaar. Slechts bij ongeveer de helft van de mensen breken ze door, en van de helft bij wie ze doorbreken, krijgt nog eens de helft er last van en moeten ze verwijderd worden.

Doordat de verstandskiezen pas als laatste doorkomen, is er vaak onvoldoende ruimte over in de mond. Hierdoor kunnen er problemen zijn zoals de verstandskiezen die ingekneld raken of onder het tandvleed blijven vastzitten, dat kan leiden tot zwellingen, ontstekingen en pijn. De helft van de mensen heeft daar geen last van, bij hun komen de verstandskiezen mooi door en zijn ze makkelijk te onderhouden, zij behouden de tanden. Bij de andere helft van de mensen veroorzaken de kiezen last of stelt de tandarts vast dat ze in de toekomst last zullen veroorzaken, dan is de oplossing de verstandskies trekken. Meestal wordt er gewacht tot de tanden zijn doorgekomen, dan doet het minder pijn om ze te trekken en is de wond minder groot. Wanneer er echter problemen ontstaan, kan de operatie niet wachten. Ook wanneer er onvoldoende plaats is voor de wijsheidstanden om door te breken, is een operatie nodig, in dit geval door eenkaakfysio. Omdat het trekken van de wijsheidstanden geen lichte ingreep is, wordt het meestal uitgevoerd wanneer de patiënt tussen de 15 en 25 jaar is. Dan worden klachten voorkomen en is er nog geen aantasting van het tandvlees of de kiezen.