Zorg voor je gehoor met deze 3 tips

Ons gehoor wordt continu blootgesteld aan geluid, herrie en ruis. Het ene geluid is natuurlijk erger dan het andere, maar we kunnen stellen dat je oren overal de dupe van zijn. Het is dan ook niet gek dat ouderen te maken krijgen met een slechter wordend gehoor. De oren hebben een leven lang hard moeten werken en veel moeten verdragen.

Vandaag de dag

Vandaag de dag stellen we onze oren eigenlijk alleen maar meer bloot aan geluid. Concerten, theaters en festivals zijn namelijk niet alleen meer luxe-diensten. Nu onze oren steeds meer muziek en ruis te verdragen hebben, is het niet gek dat het gehoor langzaam maar zeker achteruit gaat.

Hiernaast hebben we natuurlijk ook te maken met het luisteren van muziek via hoofdtelefoons. Vanzelfsprekend was dit jaren geleden nog niet het geval. En wat dacht je daarnaast van het toegenomen verkeer en andere (nood)signalen om ons heen? Allemaal gevolgen voor onze oren. Om die reden hebben we hier drie tips op een rij gezet om je gehoor te beschermen.

Gebruik oordopjes

Oordopjes, en dan bedoel ik niet de hoofdtelefoons waar muziek uit komt, zijn altijd handig om in je tas of zak te hebben. Je weet tenslotte maar nooit waar je terecht komt. Wellicht gaat er vanmiddag continu een hard alarm af of kom je in een luide muziekomgeving terecht. Is er bij jou in de buurt een bouwproject aan de gang? In dat geval zijn die oordopjes ook handig.

Voeding

Voeding?! Ja, zeker. Weet wat je eet. Er bestaat namelijk een relatie tussen een slechter wordend gehoor en ziektes als diabetes. Gezonde voeding en een gezonde levensstijl voorkomen dit en verminderen dus ook het risico op gehoorbeschadiging.

Oren schoonmaken

Veel mensen maken veelvuldig hun oren schoon. Wist je dat het hartstikke gevaarlijk is om met wattenstaafjes in je oren te zitten? Oorsmeer heeft namelijk een hartstikke goede reden: het beschermen van je gehoor. Daarnaast kun je je gehoorgangen beschadigingen wanneer je met staafjes en stokjes in je oren prikt.

Wees zuinig op je gehoor. Je kunt namelijk niet zomaar “een nieuwe” aanschaffen. Wanneer je gehoor niet meer is wat het geweest was, zul je al gauw merken wat je mist. Twijfel je over jouw gehoor? Doe dan eens een hoortest. Wellicht is er niets aan de hand, wellicht zul je je gehoor wat beter moeten beschermen of moet je zelfs actie ondernemen.

 

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Roderick van Straten), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.